Wie ben ik?

Ik ben Titia de Jong en ik ben afgestudeerd in 1987 aan S.P.O. Middeloo te Amersfoort als creatief therapeut drama. Van kinds af aan ben ik bezig geweest met beeldende vormen en schrijven en kan deze uitingsvorm prima vertalen naar de creatieve therapie. Ik deed werkervaring op als therapeut, docent en begeleider in het (speciaal) onderwijs, buurthuiswerk, psychiatrie, ouderenzorg, nascholingstrajecten, volksuniversiteit en in mijn eigen praktijk. Daarnaast verdiepte ik mijn visie en werkwijze door bijscholing en zelfstudie. Denk aan Tai-chi chuan, Touch for Health, voeding en gezondheid.  De laatste jaren heb ik mij voornamelijk toegelegd op (Familie)Opstellingen. En bekwaam me nu in EMDR-therapietechnieken.

Al die boekenwijsheid en werkervaring is heel mooi, maar wat vooral een pré is, is dat mijn levenservaring enorm is. Als hooggevoelig meisje, dat altijd mensen observeerde, hen wilde begrijpen en van tekenen/schrijven hield, ben ik een empatisch creatief begeleider/therapeut geworden, die graag een eindje met je oploopt, tot je zelf weer verder kan. 

Ik ben een Friezin van geboorte en heb 25 jaar in het middden van het land gewoond. Niets menselijks is mij vreemd. Ik ben een keer gescheiden en een keer weduwe en heb een biologische zoon en een (pleeg)dochter. 

Bekijk ook mijn Linkedin pagina
(Familie)systeem en loyaliteit. Je bent onderdeel van een geheel. Ieder doet er toe en geeft elkaar betekenis. Je wordt mede bepaald door de ander. Er bestaat een diepe onderlinge loyaliteit tussen de leden van een systeem.

Drie basisprincipes;
In het familiesysteem zijn er drie wetten, waarop alles gebaseerd is.
  • Alles en iedereen heeft evenveel recht op een plek in het systeem. Iemand buiten sluiten kan niet. Ook bijv. een andere ouder of een ander herkomstland niet. Een geheim heeft ook een plek.
  • In het systeem is een rangorde. Dit is op volgorde van leeftijd of binnenkomst (bijv. bij pleegkinderen).
  • Er is balans in geven en nemen. Het is niet nodig, dat er hetzelfde gegeven wordt als er genomen wordt. Wie teveel geeft, ontneemt de ander de kans om terug te geven. Er is geen geven zonder nemen.
Verstrikkingen
Wanneer, door welke reden dan ook, één of meer van deze wetten in een systeem in de knel komen, ontstaan verstrikkingen. Die ontstaan uit liefde, met de bedoeling om, gezien de omstandigheden, het zo goed mogelijk te maken voor het hele systeem. Je wordt vaak onbewust in dienst genomen door het systeem om het geheel in tact te houden.

Voorbeelden
  • Pijn voor iemand dragen
  • Iemand volgen (doodswens)
  • Je erboven stellen
  • Iemand beschermen tegen weggaan
  • Het leven van iemand anders leiden (bijv. van iemand die buitengesloten is).
Vanuit die verstrikkingen kunnen symptomen ontstaan, zoals bijv. angsten, gevoel er niet bij te horen, relatieproblemen, het ontbreken van kracht, doelen niet kunnen realiseren, slachtoffer of underdog gevoel.

Creamundo

Voor vragen of een afspraak kunt u contact opnemen.

Titia de Jong
Jan Reitsmastraat 40
8802 TM Franeker
info@creamundo.nl
06 50 95 17 69

Haiku
De spelende mens
herschept zijn hele leven
in tijdeloosheid